BURSA, TÜRKİYE


🔹Yemyeşil doğasına sahip olan, bol tarih kokan, eskiden bu yana değişmeyen hisleri bulabileceğiniz ve doğduğum şehir BURSA
🔸Azıcık da memleketimi reklam yapayım değil mi? Burada doğsam da halen keşfetmediğim yerler var, çünkü her yerden farklı manzara görülebiliyor. Farklı güzellik katan göletler, rengarenk ve tarihi köyler, farklı insanlar (Balkanlardan, Karadeniz Bölgesinden göçmenler) ne bileyim her çeşit var bu şehirde. Hatta ülkemizin en mutlu, en yaşanılası, en dayanıklı ve en çok meydan okuyan şehirdir Bursa. Bir de Bursa halkının ' Heykele gidilmez, heykele çıkılır' demesi. Yani Bursa’yı nasıl anlatabilirim ki ?
☑️Her şeyden önce Bursa’yı anlayalım…
✔️Bursa, 1326 yılında Osmanlı Devleti tarafından keşfedilip, tarihinde ikinci Osmanlı Devleti Başkenti ve ondan önceki dönemlerde Bizans İmparatorluğu altında kalmış bu şehir tüm büyük savaşlara rağmen hiçbir zarar görmemiştir. Karacabey’den İnegöl’e uzanan her yer toprak zenginliği (İpek Kozaları, Pamuk, Şeftali, Ayçiçek vs.), tarihi yerler mevcuttur.
☑️Tüm bunları göz önünde bulundurduk. Hızlı bir şekilde Bursa’yı 1-2 günde gezersek yeterli mi ? 
✔️Belki yeter belki de yetmez, bu size bağlı. Hepsini görmek istiyorum derseniz kesinlikle 2 gün yetmez. Mudanya, Gölyazı, Uludağ, İnegöl, Cumalıkızık… hepsi Bursa’nın dışında farklı yerlerde konumlanır. Ama kesinlikle hepsi görülmesi değerdir. Bursa’da gezilecek yer sadece şehir merkezidir. Geriye kalan yukarıda yazdığım yerlerdir.

🔹Şehir merkezinde bulunanlar sadece Kozahan, Ulucamii ve Tophane bulunmaktadır. Tabii Kozahan ile Ulucamii arasında uzuuuunn bir Kapalıçarşı göreceksiniz. Altın, havlu, kuyumcu, kebap… hepsini göreceksiniz.
🔸Kozahan 1492 yılında, II. Bayezıt tarafından İstanbul'daki cami ve medresesine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır. Kozahan’da ipek ağırlıklı tekstil ürünleri mağazası, ortasında büyük şadırvan ve o şadırvan etrafında kafeler görülebilir. Kozahan’daki kafelerden birine gitmişim çay içmeye, oturmuşum  ve etrafıma baktığımda çayın her yudumu alırken kendimi 1400’lü yıllara götürmüşüm.


🔘Türkiye’nin ilk ve en eski camii: ULUCAMİ 

🔹Yıldırım Bayezid tarafından, Niğbolu Zaferi sonrasında 1396 yılında yapımına başlanılan ve 1399 yılında tamamlanan Ulu Cami, günümüzde şehrin merkezinde konumlanmaktadır ve şehrin kalbi de denilebilir.
İçeriye giriş ücretsizdir, ancak şehrin en kutsal yer olduğundan kadınların başlarını kesinlikle örtülmeden giriş yasaktır. İçeride ortasında büyük bir şadırvanları göreceksiniz. İbadet öncesi orada abdesti alıyorlar.


🔘Bursa’nın kalesi, kulesi ve türbeler dünyası: TOPHANE

🔸Girişte Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleriyle ziyaretçilerine selam veren alandır. Tophane’nin kenarlarında her köşesinde Kurtuluş Savaşı sırasında dizilen top arabaları görülebilir. Resmi ve dinsel bayramlarda buradan gerçekleştirilen top atışı, Bursalılar kadar konukları da etkiliyor. Bursa halkı ve turistler de huzur bulmak için bu alandaki çay bahçelerine gidip manzara keyfini çıkartıyorlar.





🔘Mütarekenin imzalandığı ve Bursa’nın en büyük 2. ilçesi MUDANYA

🔹Mavi ve yeşil doğanın incisi ve bol zeytin ve tarih kokulu sokakları içeren Mudanya, Bursa’nın en güzel ilçesidir. Bursalıların yaz aylarında en yoğun bir şekilde buraya akın etmektedirler. Yaz aylarında çok sıcak olurken kış ve bahar dönemlerinde ılımandır. Mudanya’da sahilde yürüyüş yapmak, yapılacak en güzel şeydir. Sanki tarihi Rum mahallesinde yürüyor, sahilde oturup çay içerken rüzgar ve denizde oluşan dalganın sesini dinliyormuş gibi…
🔸Mudanya tarihinde ilk Yunanlılar tarafından keşfedilip, Myrlea adını almıştır. 1. Dünya Savaşı sonrası Mudanya Osmanlı Devleti’nden ayrılıp iki yıl boyunca Yunanistan bu ilçeyi işgal etmiştir. Ve 12 Eylül 1922 tarihinde Mudanya kurtulmuştur ve 1 ay sonrasında Türkiye, İngiltere, İtalya ve Fransa arasında bu ilçede imzalanan Mudanya Mütarekesi’ni Mudanya’nın sahilinde Mütareke Evi’nde imzalanmıştır.
Mudanya’nın 10 km batısında da Zeytinbağı ( Tirilye ) konumlanmaktadır. Asıl Rum Mahallesi havası oradadır. Tarihi evler, eski kiliseler, tarihi sokaklar, merdivenler vs… hepsini burada görebilirsiniz ve bol foto çekinesi bir yerdir. O tarihi sokaklarda yürürken bir esinti olduğunda o tarihi ve zeytin kokularını alırken üzerime huzur sarıyordu.
👁‍🗨Mudanya’ya nasıl gidilir ?
Bursa’dan geliyorsanız, Korupark AVM önünden kalkan dolmuş ve minibüsler vardır. Minibüsler her yarım 15-20 dakikada bir gitmektedir. Onun haricinde İstanbul Yenikapı-Mudanya İDO seferlerinden Mudanya’ya kolayca ulaşılabilir.
Bilet için buraya tıklayın. 





🔘Bursa’nın damlası, Uluabat Gölü’nde yüzen bir adacık. GÖLYAZI

🔹Bursa şehir merkezinden 40 km batısında konumlanan ve balıkçı köyü olan Gölyazı, bir zamanlar Apollon Krallığı’nın başkentiydi. Sonra Bizansı, Osmanlısı.. böyle giderek iz bırakan bir Rum köyüdür. Eskiden Uluabat'ın adı Apollont olup Gölyazı köyüne de Apolyont adını almıştır. İkisini karıştırmayın derim. Adaya girişinde çok değişik şekilli ağaç dallarıyla birlikte olan Ağlayan Çınar göreceksiniz. Buradaki Rum Mahallesi, yukarıda bahsettiğim Mudanya’daki Rum Mahallesinden daha eski ve daha çok tarihi eserler bulunabilir.
⚠️Not: Son zamanlarda ne yazık ki turistler burası hakkında çok şikayeti var, sebebi ise; çevre kirliliği ve çöp kokusundan. Bunu söyleyebilmek ne kadar acı bir şey ! Yine de bu tür rahatsızlıklara rağmen kesinlikle gitmenizi önerebilirim ( bu rahatsızlıklara hassasiyetiniz yoksa).
🔸Gölyazı’nda yapılacak en güzel şey; sandala binmektir.
Sandal turu kişi başına 15-20 TL olmak üzere yarım saat süreyle adanın etrafından geçmektedir. Bu sırada bir yandan gölün karşısında yemyeşil orman manzarasını diğer yandan da Gölyazı’ndaki renkli ve eski yapıların dahil olduğu manzarayı yakalama şansınız olacaktır. Sandala binmek için en güzel zaman ise, günbatımıdır.
👁‍🗨Gölyazı’ya nasıl gidilir?
✔️Bursa şehir merkezinden geliyorsanız, Bursa Küçüksanayi metro istasyonundan 5G otobüsleriyle gidebilirsiniz.




🔘Bursa’nın UNESCO Dünya mirası CUMALIKIZIK

🔹Ne güzel korunmuş bir köy öyle ! Harika ya harika diyecek kadar şirin bir köye gitmeden olmaz. Osmanlı Devleti’nde bir köylünün yaşam şartlarını veya nasıl bir yerde yaşadığını görmek istiyorsanız Cumalıkızık tam bir doğru destinasyondur.
🔸Gittiğimde öğrendiğim bilgilere göre, Cumalıkızık gibi 15 tane köy vardı eskiden. Savaş ve doğal afetler sebebiyle 14 köy tamamen yok olmuştur. Geriye bu köy kalmış ve köy yadigar kaldığından dolayı geleceğe aydın olması dileğiyle köy restore edilmiş olup rengarek bir köy olmuştur. ‘Kınalıkar’ dizisini birçoğumuz biliyoruz. İşte o dizi bu küçücük köyde çekilmiş olup 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydolmuştur. Sonuç olarak rengarenk bir köy, turistleri inanılmaz derecede cezbetmektedir.
🔹Cumalıkızık’ta köy kahvaltısı yapmak en meşhurudur. Köy yapımı reçeller, Uludağ bölgesindeki ineklerden sağılan taze süt, peynir, ağaçlarından koparılan taptaze zeytinler ve köydeki tavuklardan yumurtlanmış taze yumurta eşliğinde kahvaltı yapabilirsiniz. Köyün tam ortasında heryerde balkonlu kahvaltı yapılacak restoranları göreceksiniz, mutlaka balkonda yapılması önerilir.
🔸Cumalızık’ta eski sokaklarda yürüyüş yapmak da en güzel şeydir. Köyün her bir sokaktan farklı bir manzarayla karşı karşıya gelip bolca fotoğraf çekinilesi yerler göreceksiniz. Ve bunu da unutmamak lazım ki dünyanın en dar sokağı bile buradadır. Cin Aralığı olarak da bilinen bu sokak eni yaklaşık 40 cm’dir. Bu aralığın yapılması amacı ise; Kurtuluş Savaşı esnasında Yunan askerlerinin tarafından zulümden kaçmak ve Yunan askerlerinin köy halkının nereye kaçtığını görememesidir.




🔘Kışı da, baharı da ve yazı da ayrı bir güzellik katan Uludağ ve Göletleri

🔹Türkiye’nin en canlı ve en kalabalık kış turizmi olan Uludağ, sönmüş volkanik dağdır. Uludağ, Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağ olup rakımı 2455 metredir. Ekim-Nisan ayları arasında yoğun olan bu dağda kayak, ski, snowboard yapabileceğiniz faaliyetler de bulunmaktadır. Dağa ulaşımı en güzel teleferiktir. Teleferikte dağa yükselirken Bursa’nın A’dan Z’ye görebileceğiniz harika bir manzara görülebilmektedir.


🔸Dağın etrafında değişik yeşil tonları görebileceğiniz gölet ve ormanları görülebilir. Doğa güzelliklerine sahip olan göletler ve yemyeşil ormanlarda kamp, mangal, piknik gibi aktiviteleri keyifle yapabilirsiniz. Almışım tabureleri götürmüşüm ve oturdum göletin kıyısında kitap okuyordum. Bir taraftan okurken diğer taraftan da sakin ve esinti olmadığında göletin yüzeyine bakmışım aynadan yansıyormuşçasına ağaçlar… aman Allah’ım beni benden aldı….




🔘Uludağ’ın içinde gizlenmiş bir miras Oylat Mağarası

🔹Ülkemizin en büyük ikinci mağarası olan Oylat Mağarası kanyon yamacında askıda kalmış, yatay olarak gelişmiş, fosil bir mağaradır. Mağara tamamen dağın volkanik hareketlerinden oluşup ve bu hareketlerin bitiminden sonra sönmüş yanardağ sonucuyla içi boş ve lav gelişigüzel şekillerle iz bırakıp katılaşmıştır. Mağaranın girişi 7,5 TL olup girmeden önce turistleri sessizde kalmalarını önemle uyarmaktadırlar.

❗️Son olarak söylüyorum ki Bursa sadece şehir merkezinden ibaret değildir. Takmışsınız bir Ulucami’ye Tophane’ye, gidin görün Bursa’nın yemyeşil doğa harikasını....

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LONDRA, BİRLEŞİK KRALLIK

LÜKSEMBURG

ALMANYA